Πράσινη σαλάτα με μπουκίτσες λαχανικών στον ατμό

πράσινη σαλάτα με μπουκίτσες λαχανικών στον ατμό

Στον ίδιο δρόμο με χιλιάδες άλλους προσπαθούμε να βοσκήσουμε μπας και σωθούμε από τα κιλά των διακοπών. Αλλά πόσο  μαρούλι και λάχανο-καρότο πια να φας; (Εκτός από τον μπαμπά μου που δεν διαμαρτύρεται ποτέ). Σκέφτηκα λοιπόν να φτιάξω πράσινη σαλάτα με μπουκίτσες λαχανικών στον ατμό, και να την περιλούσω με λάδι, λεμόνι και αλάτι. Είναι πολύ νόστιμη!

Έξω από το γήπεδο της Παναχαικής κάθε Τρίτη(στις 2.30 το μεσημέρι το χειμώνα και στις 4.30 το καλοκαίρι) έχει βιολογική λαική. Και τι δεν έχει! Από πορτοκάλια,φράουλες και μήλα μέχρι κρασιά, αμύγδαλα,κρασί, όσπρια και λιαστές ντομάτες. Δεν ξέρω, τους έχω συμπαθήσει όλους τους παραγωγούς. Είναι τόσο καλοί και πρόσχαροι άνθρωποι, ήρεμοι και πραγματικά περήφανοι για τα προιόντα τους! Δυστυχώς, τρώγοντας τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά τους, καταλαβαίνεις τη διαφορά γευστικά και ποιοτικά με τα φρούτα και λαχανικά στα σουπερ μάρκετ. Αλλά ειλικρινά, προτιμώ να τα παίρνω και να τα τρώω φρέσκα, χωρίς χημικά, με τόση γεύση!!

Το καλύτερο είναι οι πρασινάδες που μπορείς να βρείς. Μέχρι χτες δεν ήξερα το μαρούλι και τώρα έμαθα να ξεχωρίζω τα μυρώνια και τις καυκαλίθρες! Περάστε μια βόλτα αν είστε στην Πάτρα να βρείτε αντίδια, σέσκουλα, φρέσκο κάρδαμο που δίνει τόση γεύση στη σαλάτα! Πήγα λοιπόν και ρώτησα τον κύριο με τον πράσινο πάγκο, ποιές πρασινάδες μπαίνουν στις σαλάτες, και αυτές έβαλα σε αυτή τη σαλάτα! Και είπα να βάλω και λαχανικά στον ατμό, ώστε να έχει ένα ενδιαφέρον η σαλάτα 🙂

Υλικά

Για τη βάση της σαλάτας

  • Αντίδια
  • φρέσκο κάρδαμο
  • σπανάκι
  • μαρούλι

Για τον ατμό

  • παντζάρια
  • καρότα
  • μπρόκολο

Και γενικά ότι λαχανικά θέλετε! Η ιδέα μου ήταν να υπάρχει μια βάση με πράσινα λαχανικά και μπουκίτσες λαχανικών στον ατμό που είναι ζουμερές και αποτελούν μικρές εκρήξεις γεύσης. Πλύντε καλά τα λαχανικά σας. Όσα είναι για τη βάση της σαλάτας, κόψτε τα και βάλτε τα σε ένα μπολ. Όσα είναι για τον ατμό καθαρίστε τα από το φλοιό τους και κόψτε τα σε μπουκίτσες. Βάλτε μια κατσαρόλα με νερό να βράζει και από πάνω βάλτε το ειδικό σκεύος για μαγείρεμα στον ατμό. Βάλτε μέσα τα λαχανικά, καλύψτε με το καπάκι της κατσαρόλας και αφήστε τα να αχνιστούν μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 20 λεπτά.)

Βάλτε τις μπουκίτσες των λαχανικών πάνω από την βάση της σαλάτας. Περιχύστε με ελαιόλαδο, λεμόνι και αλάτι και απολαύστε!

Ειδικά τα παντζαράκια είναι υπέροχα 🙂

Drop us a line