Ρύζι με κόκκινη σάλτσα μανιταριών και άνηθου-Οδηγός για νόστιμα μανιτάρια

μανιτάρια και άνηθος σε κόκκινη σάλτσα

Ξέρετε τι κάνει τους μάγειρες καλούς; Αυτή η έκτη τους αίσθηση να ξέρουν ποιές γεύσεις συνδυάζονται τέλεια και σε τι αναλογία, να αποθηκεύουν στη μύτη και τον ουρανίσκο τους αρώματα που γεύτηκαν χρόνια πριν και να τα κουβαλούν μέσα τους μέχρι να τα ξαναχρειαστούν. Σε κάποιο βαθμό πρόκειται για ταλέντο, όμως βρήκα ότι κυρίως είναι εκπαίδευση, γιατί ώς κι εγώ κατάφερα να μάθω από το μηδέν να μαγειρεύω και να “νιώθω” ποιά υλικά ταιριάζουν! Ακολουθεί ένας οδηγός για νόστιμα μανιτάρια 🙂

Τα μανιτάρια είναι για εμάς τους χορτοφάγους ότι πιο κοντινό στο κρέας, οπότε έχουμε βρεί διάφορα τρικ για να τα κάνουμε ζουμερά και απολαυστικά,με μεστή γεύση.

1)Τα μανιτάρια προτιμούν να τσιγαρίζονται και να μαγειρεύονται σε βούτυρο παρά σε λάδι,αποκτούν ένα βάθος στη γεύση τους.

2)Όταν μαρινάρονται εμποτίζονται σε ένα μίγμα γεύσης που τα κάνει τρυφερά και γευστικά.

3)Το κύμινο είναι must μαζί με το μανιτάρι,αλλά μην το παρακάνετε!Μια σταλιά φτάνει για να τα απογειώσει.

4)Σκόρδο, σκόρδο και πάλι σκόρδο! Ειδικά στη μαρινάδα τους.

5)Όπως επίσης και το πράσσο.

6)Άλλα μυρωδικά που τους ταιριάζουν είναι το θυμάρι,ο άνηθος και το δεντρολίβανο.

7)Ξύδι μπαλσάμικο ή μουστάρδα τους ταιριάζουν πολύ.

8) Όταν τα τσιγαρίζετε στο τηγάνι πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, να τα προλάβετε πριν βγάλουν τα υγρά τους. Για να γίνουν τραγανά και με ιδανική υφή πρέπει το τηγάνι να είναι όσο πιο στεγνό γίνεται. Αν βγάλουν τα υγρά τους τότε θα βράσουν και θα πάρουν μια λαστιχωτή υφή που δεν αποσπά πολλά χαμόγελα. Αν δεν τα προλάβετε, προσπαθήστε να αφαιρέσετε τα υγρά ώστε να τηγανιστούν σωστά.

 

Για παράδειγμα σε αυτή τη συνταγή θα χρειαστείτε:

  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες ή ψιλοκομμένες
  • 1 πράσσο ψιλοκομμένο
  • 2 κούπες ψιλοκομμένα μανιτάρια
  • μια σταλιά κύμινο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο άνηθο
  • 1 τριμμένη ντομάτα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη για να απαλύνει την οξύτητα της ντομάτας
  • αλάτι και πιπέρι
  • βιολογικό βούτυρο για χορτοφάγους

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι βάλτε δυο κουταλιές της σούπας βούτυρο και αφήστε το να λιώσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά,θέλει προσοχή να μην καείΜετά ρίξτε το πράσσο και αφήστε το να μαλακώσει.Κατόπιν προσθέστε το σκόρδο,τσιγαρίστε για 1 λεπτό και μετά προσθέστε τα μανιτάρια με το κύμινο.Αφήστε τα να μαλακώσουν και μετά προσθέστε την ντομάτα,τη ζάχαρη,το αλάτι και το πιπέρι και τον άνηθο, ανακατέψτε και καλύψτε με το καπάκι. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία και αφήστε τη σάλτσα να δέσει σιγοβράζοντας για 15-20 λεπτά, ανακατέψτε την σε τακτά διαστήματα για να μην καεί! Σερβίρετε με καστανό ρύζι και καλή όρεξη!

 

Drop us a line