Νιόκι χωρίς γλουτένη

Νιόκι χωρίς γλουτένηΤα νιόκι είναι υπέροχα, πάει και τελείωσε. Να μην τα φτιάχνανε και όλοι με σιτάλευρο καλά θα ήταν, να μπορούσα να πάρω από το σούπερ μάρκετ! Είπα λοιπόν να φτιάξουμε μόνοι μας νιόκι χωρίς γλουτένη, για το γεύμα του Αγίου Βαλεντίνου! Εν τέλει δεν είναι δύσκολη η διαδικασία, αλλά είναι χρονοβόρα. Βράζεις πατάτες, τις κάνεις πουρέ και ανακατεύεις με αλεύρι για να φτιάξεις μια ζύμη. Τα συνδύασα με μια ελαφριά σάλτσα ντομάτας με βασιλικό. Μικρές μπουκίτσες πατάτας σαν ζυμαρικά 🙂 Θα χρειαστείτε

  • 2-3 παλιές πατάτες- να μην είναι φρέσκες! (περίπου 500 γραμμάρια)
  • 3/4 της κούπας αλεύρι χωρίς γλουτένη για όλες τις χρήσεις (προσοχή, να μην φουσκώνει!!)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξανθανικό κόμμι (xanthan gum)

Πλύντε τις πατάτες καλά και βράστε τις σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Μετά ξεφλουδίστε τις και λιώστε τις. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τον Τζέικ και το πιρούνι του,εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ειδικό εργαλείο του μπλέντερ σας που κάνει πουρέ. Διάβασα διάφορα για το αν πρέπει να χρησιμοποιείς μίξερ, όταν το δοκιμάσω θα σας πω τι ισχύει και τι όχι. Μετά την εξεταστική.

Στο μπολ που λιώσατε τις πατάτες προσθέστε το αλάτι, το ξανθανικό κόμμι και το αλεύρι και ζυμώστε με τα δάχτυλά σας.Είναι η πιο εύπλαστη ζύμη χωρίς γλουτένη που έχω δουλέψει! Μας έβαλε ιδέες για ζύμη πίτσας.

Για να μην πλένετε 3 μέρες, απλώστε στο τραπέζι σας αντικολλητικό χαρτί και πάνω του αλεύρι. Πάρτε ένα κομμάτι της ζύμης και πλάστε την σε ένα μακρύ φιδάκι. Κόψτε με ένα μαχαίρι μικρές μπουκίτσες και αλευρώστε τις ελαφρά. Εγώ ήθελα να φάω νιόκι όπως τα θυμάμαι, στρογγυλά, οπότε έκατσα άλλη μισή ώρα να πλάθω μπαλάκια, όμως δεν είναι απαραίτητο. Πολλοί τα πατάνε με το πιρούνι να αποχτήσουν ραβδώσεις για να κάτσει η σάλτσα πάνω τους αλλά εγώ δεν το έκανα και μια χαρά τα φάγαμε.

Βράστε τα νιόκι σε αλατισμένο νερό για 1-2 λεπτά, μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια. Όταν επιπλεύσουν είναι έτοιμα! Σερβίρετε ζεστά. Διατηρούνται στο ψυγείο πολύ καλά. Αν και δύσκολα μένουν αφάγωτα για πολύ! Καλή όρεξη.

Drop us a line