Νιόκι αλά σορεντίνα

Νιόκι αλα σορεντίνα

Αυτό το μήνα έχουμε τα γενέθλιά μας ως μπλογκ! Γινόμαστε ενός!Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι, ετοιμάζουμε ωραίες συνταγές και εκπλήξεις για τους αναγνώστες μας 🙂 🙂 Σήμερα έχουμε νιόκι αλά σορεντίνα στο τραπέζι μας. Κοπιάστε!

Όλα τα παιδάκια τα ρωτούσαν πιο είναι το αγαπημένο τους φαγητό, και αυτά απαντούσαν πατάτες τηγανητές, παστίτσιο και κεφτεδάκια. Το δικό μου αγαπημένο φαγητό ήταν νιόκι αλα σορεντίνα! Βλέπεις τα κάνανε τέλεια στο ιταλικό εστιατόριο που πηγαίναμε κάτι ηλιόλουστες Κυριακές, τότε που η ζωή ήταν λίγο πιο ανέμελη..Και πώς να μην αρέσουνε σε εμένα, τη Σταυρούλα, τη Φωτεινή και την Ευσταθία; Μικρές ζουμερές μπουκίτσες πατάτας, υπέροχα ανάλαφρη σάλτσα ντομάτας, λιωμένη μοτσαρέλα και παρμεζάνα με φρέσκο βασιλικό….όλες παραγγέλναμε το ίδιο πιάτο και καταλήγαν οι μανάδες μας να τρώνε το ίδιο πράγμα επί 4.

Ωραίες εποχές 🙂

Νιόκι αλα σορεντίνα

Χρησιμοποίησα την μοτσαρέλα και την παρμεζάνα που φτιάχνουμε μόνοι μας, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο vegan τυρί που να λιώνει αν βαριέστε να φτιάχνετε μόνοι σας. Επίσης στο Botanica παίρνουμε έτοιμα νιόκι πατάτας χωρίς γλουτένη, που είναι μια γρήγορη λύση για ένα νόστιμο γεύμα.

Υλικά για νιόκι αλά σορεντίνα για 2 άτομα

  • 350 γραμμάρια νιόκι χωρίς γλουτένη (δείτε εδώ πώς να φτιάξετε τα δικά σας νιόκι χωρίς γλουτένη)
  • 1 κούπα μοτσαρέλα που λιώνει (δείτε εδώ τη συνταγή μας)
  • 3/4 της κούπας παρμεζάνα (δείτε εδώ τη συνταγή μας και για αυτό)
  • σάλτσα ντομάτας που φτιάχνεται με μια ειδική συνταγή που ακολουθεί

Υλικά για την σάλτσα ντομάτας για τα νιόκι αλά σορεντίνα

  • 500 ml συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (πασάτα) ή 750 ml χυμό από ντομάτες που θα περάσετε στο μπλέντερ ( απλώς θα κάνει λίγη παραπάνω ώρα να δέσει )
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού ξερό βασιλικό ή 6 φύλλα φρέσκο βασιλικό
  • ελάχιστο μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού καστανή ανεπεξέργαστη ζάχαρη
  • 1 ολόκληρο, ξεφλουδισμένο, μικρό ξερό κρεμμύδι (μην το κόψετε!)

Πρώτα φτιάχνετε τη σάλτσα ντομάτας:

  1. Στον πάτο ενός κατσαρολιού βάζετε λίγο ελαιόλαδο, και το ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά
  2. Όταν ζεσταθεί, βάζετε μέσα στο κατσαρόλι και το ολόκληρο, μικρό κρεμμύδι. Και εμένα μου φάνηκε κάπως, αλλά όταν το γευτείς καταλαβαίνεις ότι με αυτό τον τρόπο το κρεμμύδι αφήνει τη γεύση και το άρωμά του στην σάλτσα αυτή, χωρίς να τη βαρύνει.
  3. Τσιγαρίζετε το κρεμμύδι φέρνοντας το βόλτες με ένα κουτάλι για 3-4 λεπτά, και κατόπιν προσθέτετε χυμό ντομάτας, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και βασιλικό, ανακατεύετε και αφήνετε να δέσει η σάλτσα για 15-20 λεπτά.
  4. Όταν δέσει η σάλτσα, βάλτε μέσα και μισή κούπα από τη μοτσαρέλα, ανακατέψτε μέχρι να λιώσει και έτοιμη η σάλτσα.

Παράλληλα βράστε τα νιόκι σε άφθονο νερό. 2 λεπτά αργότερα (μόλις έρθουν στην επιφάνεια) στραγγίξτε τα και βάλτε τα στην σάλτσα ντομάτας μαζί με την παρμεζάνα. Ανακατέψτε καλά και αδειάστε σε ένα μικρό πυρεξάκι. Καλύψτε με την υπόλοιπη μοτσαρέλα και ψήστε στους 160° βαθμούς για 20 λεπτά,μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Θα το σέρβιρα κι εγώ με φύλλα βασιλικού από πάνω, αλλά τον λυπάμαι τον βασιλικούλη μου να του κόβω τα φυλλαράκια του. Ελπίζω ο χειμώνας αυτός να είναι ήπιος για να επιζήσει 🙂

Νιόκι αλα σορεντίνα

Τη συνταγή πήρα και veganοποίησα από εδώ.

 

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2014

Drop us a line