Ντάκος με ξινομυζήθρα αμυγδάλου

Ντάκος χωρίς γλουτένη με ξινομυζήθρα αμυγδάλου

Δεν ακούγεται υπέροχο;Vegan και χωρίς γλουτένη, συνταγή της Κρητικιάς φίλης μου από το πανέμορφο μπλογκ Vegan in Athens! Αν μου λείπει κάτι…είναι η Κρητική κουζίνα. Ααχ αυτές οι γεύσεις είναι μοναδικές..Αλλά θα τις ξαναφτιάξουμε!Ντάκος με ξινομυζήθρα αμυγδάλου,βρήκα στο botanica και στο αγρίλι(Γούναρη 142) στην Πάτρα παξιμαδάκια χωρίς γλουτένη και φυσικά έπρεπε να φάω ντάκο μόλις τα είδα. Με την ξινομυζήθρα με πήγε καλοκαίρια πίσω, στην πανέμορφη μαγευτική Κρήτη… Α ρε μυζηθρόπιτες με το μέλι!

Ντάκος με ξινομυζήθρα αμυγδάλου

Πώς να φτιάξετε ξινομυζήθρα (βγαίνει περίπου 2 κούπες):

  • 2 κούπες ωμή αμυγδαλόψιχα, μουλιασμένη για 8 ώρες (αποβραδίς) παξιμάδια χωρίς γλουτένη
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι θαλασσινό
  • 1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι σόγιας (προαιρετικό αλλά αυτό το κάνει κανονικό τυρί!)

Στον κάδο του μπλέντερ προσθέτετε τα στραγγισμένα αμύγδαλα,το λεμόνι,το μηλόξυδο και το αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα κρεμώδες μίγμα. Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα μπολ και τότε προσθέτουμε και το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.

Η φίλη μου λέει να αφήσουμε το τυρί έξω από το ψυγείο για 8-10 ώρες, ώστε τα βακτήρια του (ξέρει εκείνη τι λέει) να ξινίσει η ξινομυζήθρα και να πάρει μια γεύση αυθεντική.Και βέβαια περίμενα ρε παιδί μου….2-3 ώρες αλλά με καλούσε ο ντάκος και δεν μπορούσα να περιμένω.

παξιμάδια χωρίς γλουτένη vegan

Έβαλα κάτω τα τοσοδούλικα παξιμαδάκια,ωραία μεν αλλά πολύ λίγα για την τιμή τους βρε παιδιά-κάντε κάτι!, από πάνω τριμμένη ντομάτα, μπόλικη ξινομυζήθρα και ρίγανη του νονού μου. Έγιναν ανάρπαστα, σε ελληνικό και αμερικανικό κοινό, 100% επιτυχία!

Την υπόλοιπη ξινομυζήθρα φύλαξα στο ψυγείο, όπου συνέχισε να γίνεται ξινούτσικη 🙂

Ευχαριστούμε για αυτή αλλά και για όλες τις υπέροχες συνταγές Vegan in Athens!Εδώ μπορείτε να βρείτε την αυθεντική συνταγή.

ντάκος με ξινομυζήθρα αμυγδάλου
Περιμένοντας την ξινομυζήθρα
Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2014

4 thoughts on “Ντάκος με ξινομυζήθρα αμυγδάλου

Drop us a line