Ο Φώτης, η Ελισάβετ και το Bamboo Vegan

Ο Φώτης, η Ελισσάβετ και το Bamboo Vegan

Το Bamboo Vegan είναι πλέον θεσμός ανάμεσα στους vegan, τους χορτοφάγους και αυτούς που ξεκινάνε το ταξίδι προς τη χορτοφαγία. Για όσους δεν το ξέρουν ακόμα, το Bamboo Vegan είναι το πρώτο και μοναδικό (μέχρι σήμερα) αποκλειστικά vegan mini market και vegan φούρνος στην Ελλάδα!

Ο Φώτης, η Ελισσάβετ και το Bamboo Vegan

Ένας παράδεισος για τον κάθε vegan στην Ελλάδα που δεν ξέρει τι να πρωτοδιαλέξει στο φοβερό αυτό μαγαζί στην Αθήνα! Ο λόγος που αποφάσισα να πάρω συνέντευξη από τους ιδιοκτήτες Φώτη και Ελισάβετ, είναι ότι μου κίνησε το ενδιαφέρον το πώς κατέληξαν να ανοίξουν αυτό το μαγαζί. Το νορμάλ πράγμα που θα έπρεπε να είχα κάνει είναι να τους βγάλω για καφέ, αλλά ήθελα να μοιραστώ όσα μου είπαν τα παιδιά με όσους θέλουν να μάθουν την ιστορία των γλυκύτατων αυτών ανθρώπων. Ελπίζω η συνέντευξη αυτή να εμπνεύσει όσους θέλουν να δημιουργήσουν κάτι δικό τους, ίσως και στα πλαίσια του βιγκανισμού, παρά το αποθαρρυντικό κλίμα της εποχής, και να μας υπενθυμίσει ότι δεν χρειάζεται να διαχωριζόμαστε αλλά θα μας ωφελήσει να παραμείνουμε ενωμένοι και να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλο.

Κάντε Like στο Facebook τους και επισκεφτείτε το μαγαζί τους στα Εξάρχεια στην Αθήνα, Ζωοδόχου Πήγης 8-10 και Σόλωνος, 5 λεπτά με τα πόδια από τη στάση του μετρό Πανεπιστήμιο.

Q:Γειά σας Φώτη και Ελισάβετ! Καταρχάς, πείτε μας λίγα πράγματα για εσάς.

A:Γεια και χαρά, είμαστε ο Φώτης και η Ελισάβετ, τα δύο άτομα πίσω από το Bamboo Vegan — εδώ και λίγο καιρό έχουμε και ένα τρίτο μέλος στην παρέα, το Βασίλη που μας βοηθάει. Πριν τρία περίπου χρόνια πήραμε την απόφαση να ανοίξουμε ένα κατάστημα που να επικεντρώνεται αποκλειστικά στον vegan τρόπο ζωής. Ο λόγος ήταν το ότι είμαστε και εμείς vegan και συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπήρχε ούτε ένα κατάστημα για τους vegans της Ελλάδας. Μας φάνηκε λοιπόν καλή ιδέα να κάνουμε κάτι καινούριο και ενδιαφέρον πάνω σε κάτι που αγαπάμε πολύ και που ουσιαστικά είναι ο τρόπος ζωής μας.

Πέρα από το κατάστημα και τη δουλειά, ασχολούμαστε κι οι δύο με διάφορα πράγματα. Μας αρέσει πολύ ο κινηματογράφος, η μουσική, το διάβασμα κλπ. Όσο μας επιτρέπουν οι περιστάσεις πλέον, γιατί το κατάστημα έχει γίνει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας στο οποίο αφιερώνουμε πολύ χρόνο. Η αλήθεια όμως είναι ότι η δουλειά μας στο Bamboo Vegan συνδυάζει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα που δεν μοιάζουν με “δουλειά”, όπως το ότι ασχολούμαστε με αυτό που αγαπάμε, και γνωρίζουμε συνεχώς νέους και παλιούς vegans, και γενικά ερχόμαστε σε επαφή με πολύ κόσμο,πράγμα που κάνει τη δουλειά μας πιο ευχάριστη!

Ο νονός και η νονά του βιγκανισμού στην Ελλάδα

Q:Πότε γίνατε vegan και για ποιούς λόγους;

A:Είμαστε vegan 4 χρόνια (Φώτης) και 5 χρόνια (Ελισάβετ). Πριν από αυτό ήμασταν και οι δύο χορτοφάγοι (δηλαδή τρώγαμε γαλακτοκομικά και αυγά) για πολλά ακόμα χρόνια (γύρω στα 10 σύνολο, η Ελισάβετ λίγο παραπάνω). Ο λόγος που γίναμε vegan ήταν και παραμένει καθαρά ηθικός. Δηλαδή δεν μπορούμε να δεχτούμε το γεγονός ότι θα φάμε ένα ζώο του οποίου τη ζωή σεβόμαστε. Ούτε μπορούμε να καταναλώσουμε ζωικά παράγωγα τα οποία αν και δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως, είναι προϊόντα βίας. Ειδικά στην μοντέρνα κοινωνία όπου υπάρχει αφθονία τροφίμων και δεν τίθεται θέμα επιβίωσης, δεν υπάρχει λόγος να τρώμε ζώα αν θέλουμε να λέμε ότι τα αγαπάμε. Στην τελική, ο vegan τρόπος ζωής κάνει καλό και σε εμάς τους ίδιους, μιας και όλοι ξέρουμε τους κινδύνους που εμπεριέχονται στην κρεοφαγία. Ουσιαστικά, μια ισορροπημένη vegan διατροφή ευνοεί το σώμα μας αλλά και τον πλανήτη. Για να ανακεφαλαιώσουμε, υπάρχουν πολλοί λόγοι που μας κάνουν χαρούμενους που είμαστε vegan, όπως το ότι σώζουμε ζωές αθώων πλασμάτων, κάνουμε καλό στο σώμα μας, νιώθουμε καλύτερα συνειδησιακά, και ότι κάνουμε ένα, έστω μικρό καλό, από πλευράς οικολογίας.

Ο Φώτης, η Ελισσάβετ και το Bamboo Vegan

Q:Ποιά ήταν η αντίδραση της οικογένειας και των φίλων σας στην απόφαση σας αυτή;

Α:Αρχικά η αντίδραση των οικογενειών μας ήταν μάλλον χαλαρή και άνετη γιατί πίστεψαν ότι ήταν κάτι το οποίο δεν θα κρατήσει για πολύ καιρό. Καθώς γινόμασταν ολοένα και πιο συνειδητοί στην επιλογή μας, τότε άρχισαν κάποιες πρώτες αντιδράσεις. Οι γονείς μας έδειξαν σεβασμό στην απόφασή μας, αλλά από την άλλη είχαν κάποια γνωστά επιχειρήματα και φόβους εναντίον της χορτοφαγίας. Π.χ. ότι το να τρώμε κρέας είναι μέρος της τροφικής αλυσίδας, ότι έχουμε ανάγκη το κρέας για λόγους υγείας κλπ. Βέβαια, μετά από 10 χρόνια αποχής από το κρέας, η οικογένειά μας και ο περίγυρός μας έχει αποδεχτεί πια ότι η χορτοφαγία είναι ένας βιώσιμος και υγιεινός τρόπος ζωής. Σε αυτό συμβάλει ότι και εμείς προσπαθούμε να επικοινωνούμε τα πιστεύω μας με έναν μη-επιθετικό τρόπο και ότι αν και διαφωνούμε κάθετα με την κρεατοφαγία, προσπαθούμε να σκεφτούμε σαν τον άλλο άνθρωπο και να μπούμε στη θέση του, ώστε να μην γίνουμε πιεστικοί και αρνητικοί. Γενικά, το να κάνεις κάτι με δέσμευση και υπευθυνότητα για πολλά χρόνια, είναι ο καλύτερος τρόπος να κάνεις τους άλλους να πιστέψουν και να γίνουν θετικοί σε αυτό που κάνεις.

Η αλήθεια είναι πως κάθε vegan άτομο σε οποιαδήποτε κοινωνία δέχεται κάποια πίεση από τον περίγυρό του, αυτό είναι κάτι που πρέπει να δεχτούμε ειδικά εμείς στην Ελλάδα, αφού όλοι εμείς αποτελούμε το πρώτο μεγάλο κύμα του βιγκανισμού στη χώρα μας και είναι επόμενο να πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα πιστεύω μας, αφού πάνε εντελώς αντίθετα με το συνηθισμένο τρόπο σκέψης και την γενικότερη κουλτούρα του κόσμου.

Ο Φώτης, η Ελισσάβετ και το Bamboo Vegan

Q:Και από το να γίνετε vegan, πώς φτάσατε να ανοίξετε το πρώτο(και μοναδικό μέχρι σήμερα) αποκλειστικά vegan mini market στην Ελλάδα; Ποιές ήταν οι σκέψεις, οι στόχοι και οι φόβοι σας όσον αφορά αυτό το βήμα;

A:Σαν σημείο αφετηρίας, θέλαμε και οι δύο σαν άνθρωποι να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας, ένα χώρο στον οποίο θα μπορούσαμε να λειτουργούμε σύμφωνα με τις αρχές μας. Επίσης, δεν θέλαμε απλά να ανοίξουμε ένα οποιοδήποτε κατάστημα, αλλά να βρούμε μια εργασία η οποία θα βοηθάει στο να γίνει ο κόσμος καλύτερος, ή τουλάχιστον όχι χειρότερος από ότι ήδη είναι. Ο βιγκανισμός είναι και για τους δύο μας ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής μας, οπότε ήταν λογικό να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι στόχοι μας είναι κάτι που ανανεώνεται κάθε μέρα μιας και προκύπτουν συνέχεια καινούρια σχέδια. Αρχίσαμε από το μηδέν με σκοπό απλά να επιβιώσει η ιδεά μας, μιας και ανοίξαμε με μικρό budget μέσα στο γενικευμένο αρνητικό κλίμα της οικονομικής κρίσης. Τρία χρόνια μετά, στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε και να κάνουμε ωραία πράγματα χωρίς να χάσουμε τον προσανατολισμό μας. Δηλαδή να διατηρήσουμε την απλότητα και αμεσότητα με την οποία αρχίσαμε, και να συνεισφέρουμε στην προώθηση του βιγκανισμού στην Ελλάδα με έναν θετικό και ειλικρινή τρόπο. Φόβοι υπάρχουν στις καθημερινές δυσκολίες και στην αβεβαιότητα του μέλλοντος που υπάρχει για όλους, αλλά το θέμα είναι να μη χάνεις τον ενθουσιασμό σου μέσα στις διάφορες αντιξοότητες. Όσο η αγορά αλλάζει, πρέπει να είσαι έτοιμος να αλλάξεις κι εσύ για να ανταποκριθείς στις ανάγκες του κόσμου.

Ο Φώτης, η Ελισσάβετ και το Bamboo Vegan

Q:Ποιές ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε σαν νέοι επιχειρηματίες στην ελληνική κρίση, και δη στον τομέα της vegan διατροφής;

A:Όπως αναφέραμε πιο πάνω, εμείς ανοίξαμε μέσα στην κρίση, το 2012 που το κλίμα φόβου ήταν σε ένα απόγειο, αλλά παρόλα αυτά το πραγματοποιήσαμε. Οι περισσότεροι μας έλεγαν ότι κάνουμε κάτι πολύ παρακινδυνευμένο και ότι δεν θα αντέξουμε πολύ. Αυτό μας έμαθε να πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε και να προχωράμε μπροστά. Σίγουρα αντιμετωπίσαμε ένα αρνητικό οικονομικό κλίμα που συνεχίζεται εν μέρει και σήμερα, αλλά άποψή μας είναι ότι αν χτίσεις κάτι με ειλικρίνεια και σέβεσαι τον κόσμο στον οποίο απευθύνεσαι, τελικά κερδίζεις. Το παρελθόν είναι γεμάτο από παραδείγματα ανθρώπων που λόγω της αγάπης για αυτό που έκαναν, τα κατάφεραν σε πιο αρνητικά κλίματα από αυτό που ζούμε σήμερα. Εξάλλου εμείς δεν έχουμε σαν αποκλειστικό στόχο να πλουτίσουμε, αλλά να ζούμε ανθρώπινα κάνοντας αυτό που αγαπάμε. Ο χώρος της vegan διατροφής έχει πολλές ιδαιτερότητες, πρέπει κανείς απλά να τις μάθει μέσα από τη στενή ενασχόληση με το αντικείμενο και να κάνει τις ανάλογες προσαρμογές στον τρόπο που απευθύνεται στον κόσμο, στα προϊόντα που φέρνει κλπ.

Ο Φώτης, η Ελισσάβετ και το Bamboo Vegan

Q:Από τότε μέχρι σήμερα πώς έχει αναπτυχθεί και διαδοθεί ο βιγκανισμός στην Ελλάδα μέσα από τα μάτια σας;

A:Ο βιγκανισμός έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ μέσα σε αυτά τα σχεδόν τρία χρόνια που υπάρχουμε ως κατάστημα. Παρατηρούμε μια συνεχή εισροή ατόμων καινούριων στο βιγκανισμό. Επίσης, βλέπουμε σταθερότητα επιλογής στον κόσμο, ότι δηλαδή δεν το κάνει σαν μόδα αλλά επειδή πιστεύει πραγματικά σε αυτό. Έτσι σιγά σιγά δημιουργείται μια μεγάλη κοινότητα γύρω από το βιγκανισμο, πράγμα πολύ σημαντικό. Τα πάμπολλα blogs και facebook γκρουπ δείχνουν το ενδιαφέρον του κόσμου για το κίνημα. Κινήσεις όπως η δική σας (το 2 Broke Vegans) βοηθούν απίστευτα στο να διαδοθεί το μήνυμα με έναν θετικό και fun τρόπο. Το internet είναι πολύ σημαντικό στη διάδοση του βιγκανισμού, αλλά επίσης εμπεριέχει και αρκετή παραπληροφόρηση, ή δημιουργεί σχίσματα ανάμεσα σε ομάδες vegan ατόμων κλπ. Φαντάζομαι πως αυτό είναι ένα σημείο του καιρού μας γενικότερα όμως!

Ο Φώτης, η Ελισσάβετ και το Bamboo Vegan

Q:Ποιό είναι τα αγαπημένα σας προιόντα από αυτά που έχετε στο μαγαζί αυτή την εποχή;

A:Είναι δύσκολο να διαλέξουμε γιατί κι εμείς ως vegan με τόσα προϊοντα κάτω από τη μύτη μας όπως καταλαβαίνετε έχουμε πρόβλημα! Οι vegan μπάρες ενέργειας είναι ένα από αυτά που μας αρέσουν πολύ, για αυτό και φέρνουμε τόσες πολλές. Αποτελούν ένα ωραίο πρωινό ή ιδανικό σνακ για οποιαδήποτε ώρα. Κάποια γλυκά και σοκολάτες είναι σημεία αδυναμίας, επίσης. Πρόσφατα φέραμε άσπρη σοκολάτα και σοκολάτα με μπισκότο τύπου Oreo και έγιναν και οι δύο must! Τα διάφορα vegan εναλλακτικά κρέατος (π.χ. μπιφτέκια, λουκάνικα, σνίτσελ κλπ) ή τα εναλλακτικά τυριού είναι από τα best selling προϊόντα και σίγουρα μέσα στα προσωπικά αγαπημένα μας. Προσπαθούμε να τα εναλλάσσουμε συχνά για να μη βαριόμαστε ούτε εμείς ούτε ο κόσμος. Τέλος, κάτι που δεν μπορούμε να βαρεθούμε με τίποτα είναι τα σάντουιτς μας. Πραγματικά, δεν θα μπορούσαμε καν να μετρήσουμε πόσα έχουμε φάει μέχρι σήμερα, αλλά πίστεψέ με, είναι πολλά! Εδώ και κάποιους μήνες, δεχόμαστε ιδιαίτερη μνεία για τη νέα vegan τυρόπιτά μας, και πραγματικά μπορούμε να πούμε ότι αξίζει!

Ο Φώτης, η Ελισσάβετ και το Bamboo Vegan

Q:Ποιές είναι οι σκέψεις σας και οι ευχές σας για το μέλλον;

A:Θα ακουστεί κλισέ, αλλά όσο μας αρέσει να κάνουμε σχέδια, άλλο τόσο κρατάμε τα πόδια μας στο έδαφος και θέλουμε να ευχαριστιόμαστε το σήμερα κάνοντας λογικά σχέδια για το αύριο. Προσπαθούμε να διατηρούμε μια απλή προσέγγιση στο όλο θέμα. Σίγουρα θέλουμε να πετύχουμε στόχους όπως το να μεγαλώσουμε κι άλλο και να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ωραία προϊόντα. Το μέλλον διαφαίνεται καλό για το βιγκανισμό στην Ελλάδα. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να είμαστε μέρος του για πολλά ακόμα χρόνια!!

Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη, συγχαρητήρια για αυτό που κάνετε! Επειδή φαντάζομαι ότι πολλοί αναγνώστες σας δεν σας έχουν γνωρίσει από κοντά και δεν ξέρουν πόσο καλοπροαίρετα και χαμογελαστά παιδιά είστε, παίρνουμε την ευκαιρία να τους το πούμε εμείς!

Ο Φώτης, η Ελισσάβετ και το Bamboo Vegan

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Φώτη και την Ελισάβετ που διαθέσαν το χρόνο τους για αυτή τη συνέντευξη και για τα καλά τους λόγια! Περάστε από το μαγαζί και πείτε τους ένα γεια και από εμάς. 🙂

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2015

6 thoughts on “Ο Φώτης, η Ελισάβετ και το Bamboo Vegan

  1. ΚΌΠΤΩΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ.ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΟΥΝ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΥΤΟΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ

    1. Θέλω να ελπίζω ότι με τέτοιες ενέργειες όπως των παιδιών θα ξεκινήσουν και άλλες παρόμοιες, όσο το ενδιαφέρον του κόσμου αυξάνεται. Πάντως εγώ γνωρίζω παραγωγούς που καλλιεργούν χωρίς φυτοφάρμακα και με σεβασμό στη φύση, και πολλά βιολογικά κτήματα.

  2. Είναι πολύ ευχάριστο και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι σε τόσο δύσκολη εποχή κατορθώνουν να συνδυάσουν τη σοβαρότητα, τη συνέπεια και τη δημιουργικότητα με την ειλικρίνεια, τον αυθορμητισμό, την απλότητα , την πραότητα και σε τελική ανάλυση με την ανθρωπιά. Σπανίζει πλέον το μήνυμα που μεταδίδουν κάποιοι να συμπίπτει με τον τρόπο ζωής τους και αυτό μας δίνει όραμα και έμπνευση.

  3. Μπράβο που προβάλλετε νέους ανθρώπους οι οποίοι πραγματοποιούν σύγχρονα επιχειρηματικά project σ΄αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Το μεγαλύτερο όπλο των παιδιών είναι το χαμόγελό τους ακόμα και όταν είναι κουρασμένοι. Ποτέ δεν με αντιμετώπισαν ως πελάτη αλλά ως καταναλωτή που έπρεπε να τον ενημερώσουν. Γουστάρουν αυτό που κάνουν και…φαίνεται.
    Μπράβο και σε σας που στην εποχή της κλειδαρότρυπας προβάλλετε ανθρώπους με ήθος που τολμούν. Περιμένουμε την συνέχεια.

    1. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια, ευχόμαστε σιγά σιγά να αλλάξουν κάποιες νοοτροπίες και εμείς κάπως να συμβάλλουμε σε αυτό.

Drop us a line