Καπνιστό βίγκαν τσένταρ από ρεβύθια

Καπνιστό βίγκαν τσένταρ από ρεβύθια

Πολλά από τα βίγκαν τυριά που φτιάχνουμε περιέχουν ξηρούς καρπούς. Αν και οι ξηροί καρποί έχουν πολλές ωφέλιμες ιδιότητες και μπορείς να βρείς ποιοτικούς ξηρούς καρπούς σε καλές τιμές, το κόστος τους για καθημερινή χρήση είναι σχετικά μεγάλο. Και τι γίνεται όταν θες να έχεις λίγο βίγκαν τυρί κάθε μέρα; Το φτιάχνεις από άλλες πρώτες ύλες! Φτιάξαμε καταπληκτικό καπνιστό βίγκαν τσένταρ από ρεβύθια και το έχουμε αγαπήσει. Πηγή πρωτείνης, καταναλώνεται εύκολα σαν σνακ με ρυζογκοφρέτες, σε σαλάτες ή, όπως βλέπετε και στη φωτογραφία, σαν βίγκαν τυρί σε σάντουιτς με κεμπάπ σόγιας! 

Σημείωση: για αυτή τη συνταγή μας χρησιμοποιούμε ένα υλικό που λέγεται liquid smoke, και πρόκειται για την γεύση που δίνει το καπνιστό. Αναγνώστες μας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Γερμανία και άλλα μέρη της Ευρώπης δεν θα έχουν πρόβλημα να βρουν την σάλτσα αυτή, στην Ελλάδα όμως δεν έχουμε βρει ακόμα κάποιο μαγαζί που να την εμπορεύεται και για αυτό την αγοράζουμε από εδώ. Χρησιμοποιούμε ελάχιστο σε κάποιες συνταγές μας για μια ιδιαίτερη γεύση. 🙂

Καπνιστό βίγκαν τσένταρ από ρεβύθια

Υλικά για 3 κούπες (740 γραμμάρια) βίγκαν τυριού:

κουταλιά της σούπας: κ.σ

κουταλάκι του γλυκού: κ.γ

  • 1 κούπα (200 γραμμ.) ρεβύθια ξερά (που είναι 2 1/2 κούπες (480 γραμμ.) βρασμένα ρεβύθια )ΚΟΣΤΟΣ:  1.12€ για βιολογικά ρεβύθια ή 1.04€ για μη βιολογικά.
  • 1 κ.σ χυμό λεμονιού  ΚΟΣΤΟΣ: 0.20€ 
  • 6 κ.σ (90 ml) ελαιόλαδο ΚΟΣΤΟΣ: 0.45€
  • 4 κ.σ (1/4 της κούπας) διατροφική μαγιά ΚΟΣΤΟΣ: 0.22€
  • 2 κ.γ αλάτι  ΚΟΣΤΟΣ: 0.03€
  • 1/8 κ.γ σκόρδο σε σκόνη ή μισή σκελίδα σκόρδου ΚΟΣΤΟΣ: 0.03€
  • 1 κ.γ vegan liquid smoke ΚΟΣΤΟΣ: 0.10€
  • 1/2 κ.γ μηλόξυδο ΚΟΣΤΟΣ: 0.01€
  • 1 κόκκινη πιπεριά φρέσκια ΚΟΣΤΟΣ: 0.30€ για μια βιολογική πιπεριά
  • 1 1/4 κούπας (295 ml) νερό ΚΟΣΤΟΣ: 0.01€

Συνολικό κόστος για 740 γραμμάρια του καπνιστού βίγκαν τσένταρ από ρεβύθια είναι 2.47€ .

Οδηγίες:

  1. Βράστε τα ξερά ρεβύθια για 30-45 λεπτά. Στραγγίξτε τα όταν είναι έτοιμα.
  2. Βάλτε όλα τα υλικά και τα βρασμένα ρεβύθια σε ένα μούλτι (σε μικρές ποσότητες) ή στον κάδο ενός μπλέντερ. Από την πιπεριά αφαιρέστε το κοτσάνι και τα σποράκια.
  3. Χτυπήστε μέχρι να γίνει ομοιογενές και κρεμώδες το μίγμα.

Απολαύστε με κρακεράκια, ρυζογκοφρέτες, σε σαλάτες ή σάντουιτς!

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2015

6 thoughts on “Καπνιστό βίγκαν τσένταρ από ρεβύθια

  1. Καταπληκτικη ιδεα!Υγιεινη,πολυ οικονομικη και πεντανοστιμη λυση για βιγκαν τυρι. Μπραβο σας και για την κοστολογηση της συνταγης που ειναι ιιδιαιτερα χρησιμη στις μερες μας για το ……..καλαθι της νοικοκυρας (και του νοικοκυρη).

  2. Μπράβο, φανταστική πρόταση, απλή χρωματιστή και θρεπτική !!! Η ιδέα να βάζετε και το κόστος είναι μοναδική, δεν την έχω δει πουθενά. Πολύ χρήσιμη όμως, στις εποχές που ζούμε.

Drop us a line