Μουσακάς με κιμά από καρύδια

Μουσακάς με κιμά από καρύδια

Ο μουσακάς είναι ένα μπελαλίδικο φαγητό που αρέσει στους μερακλήδες.Εξαρτάται από τη γενιά που το μαγειρεύει το πόσο λαδερός είναι (κάθε νέα γενιά νομίζω το θέλει και λιγότερο λαδερό, ενώ οι γιαγιάδες μας το “έπνιγαν” στο λάδι!) και είναι ένα πολύ παραδοσιακό φαγητό! Μια ενδιαφέρουσα εκδοχή του χωρίς γλουτένη και vegan είναι  ο μουσακάς με κιμά από καρύδια.

Μουσακάς με κιμά από καρύδια

Ο “κιμάς” από καρύδια νομίζω ότι είναι πιο πειστικός από τα  μανιτάρια, και αξίζει να το δοκιμάσετε, έφτιαξα και μια εύκολη μπεσαμέλ με ρυζαύλερο! Πείστηκα να μπώ στη διαδικασία του να φτιάξω τον μουσακά , μια μέρα που έδειξα στον Τζέικ φωτογραφίες από μουσακά, που ομολογουμένως δεν μπορείς ακριβώς να καταλάβεις τι γίνεται, και εκείνος ενθουσιάστηκε και ήθελε οπωσδήποτε να το δοκιμάσει! Και δεν ψήνεις κάθε μέρα αυτό τον Αμερικάνο να φάει κάτι τόσο μακρινό από την πίτσα 🙂

Το φαγητό αυτό αποτελείται από τρία μέρη: Πρώτα φτιάχνεις τον “κιμά” , μετά ψήνεις τις πατάτες και τις μελιτζάνες, και τέλος φτιάχνεις τη μπεσαμέλ, όλα vegan, χωρίς γλουτένη και με όσο λιγότερο λάδι γίνεται!

Και πάλι ήταν ορίτζιναλ και μερακλίδικος μουσακάς, μας άρεσε πολύ!

Θα χρειαστείτε για ένα ταψί 30×20 εκατοστά (σερβίρει 4-6 άτομα)

Για τον κιμά

  • 4 δόσεις ιταλικό λουκάνικο(πατήστε εδώ για τη συνταγή)
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 2 κούπες ντομάτα τριμμένη
  • 70 γραμμάρια πελτέ ντομάτας
  • 1 κουταλιά της σούπας ακατέργαστη ζάχαρη
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Για την μπεσαμέλ(για αυτές τις διαστάσεις ταψιού καλύτερα να διπλασιάσετε τη δόση, αν σας αρέσει να έχετε πολλή μπεσαμέλ, εμένα μου τελείωσε το γάλα σόγιας αλλιώς θα έφτιαχνα κι άλλο!)

  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο για χορτοφάγους
  • 1/4 της κούπας ρυζάλευρο ( αλεύρι ρυζιού)
  • 500 ml γάλα σόγιας
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • προαιρετικά λίγο τριμμένο vegan τυρί

Για τη βάση του μουσακά

  • 4-5 πατάτες
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες
  • ελαιόλαδο
  1. Πρώτα από όλα βάλτε τα καρύδια να μουλιάσουν σε νερό για τουλάχιστον 8 ώρες, ώστε νε είναι μαλακά και ζουμερά. Φτιάξτε τις 4 δόσεις ιταλικό λουκάνικο, έχει τέλεια γεύση για το μουσακά λόγω του κύμινου!
  2. Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι βάλτε ελαιόλαδο και βάλτε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Όταν ζεσταθεί το λάδι, ρίξτε μέσα το κρεμμύδι και το  σκόρδο να τσιγαριστούν και να βγάλουν τα αρώματά τους. Βάλτε και το τριμμένο καρότο, όπως η γιαγιά μου, δίνει τόση γεύση στα κοκκινιστά!
  3. Μετά από 2-3 λεπτά προσθέστε τον “κιμά”(πρέπει να είναι περίπου 3 κούπες), ανακατέψτε καλά και αφήστε λίγα λεπτά να τσιγαριστεί και αυτός. Όταν απορροφήσει όλα τα υγρά προσθέστε την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ, την ακατέργαστη ζάχαρη, την κανέλλα, τη ρίγανη και το αλατοπίπερο, ανακατέψτε καλά και καλύψτε με το καπάκι. Αφήστε τη σάλτσα να δέσει ώστε να δέσουν και οι γεύσεις, για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο.
  4. Όσο γίνεται η σάλτσα, ξεφλουδίστε τις πατάτες και τις μελιτζάνες και κόψτε τις σε μακρόστενες φέτες μέτριου πάχους, ομοιόμορφες. Απλώστε λάδι και στις δύο πλευρές κάθε φέτας και ψήστε τις σε χαρτί ψησίματος στους 160° βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν.

(Αν θέλετε τα τηγανίζετε, αλλά έτσι το φαγητό νομίζω γίνεται βαρύ και ασήκωτο!)

5.  Κατεβάστε τη σάλτσα από τη φωτιά και βγάλτε τις μελιτζάνες και τις πατάτες από το φούρνο όταν είναι έτοιμες. Σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί (εγώ χρησιμοποίησα ένα ταψί 30×20 εκατοστά) απλώστε λίγο λάδι στον πάτο, από πάνω στρώστε τις πατάτες, μια στρώση σάλτσας ντομάτα με τον “κιμά”, από πάνω τις μελιτζάνες και την υπόλοιπη σάλτσα με τον κιμά.

Αφήστε το φούρνο στους 160° βαθμούς.

6.  Είστε έτοιμοι να φτιάξετε την μπεσαμέλ! Θα χρειαστείτε δύο κατσαρόλια. Σε ένα βάλτε το γάλα σόγιας να ζεσταθεί αλλά να μην πάρει βράση. Στο άλλο λιώστε το βούτυρο και ανακατέψτε το σιγά σιγά με το ρυζάλευρο με έναν αυγοδάρτη. Ακόμα και αν δεν διαλυθεί όλο τώρα, βάλτε το στο ζεστό γάλα σόγιας και με τον   αυγοδάρτη χτυπήστε το με το μοσχοκάρυδο και το αλάτι μέχρι να διαλυθεί τελείως το αλεύρι και να πήξει η μπεσαμέλ. Είναι σαν μαγικό, επιμένεις, επιμένεις και ξαφνικά πήζει! Άν θέλετε ανακατέψτε με ένα  κουτάλι λίγο τριμμένο vegan τυρί που να λιώνει.

7.  Περιχύστε το φαγητό με την μπεσαμέλ και ψήστε το στους 160° βαθμούς για 35-40 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ και να δέσουν οι γεύσεις! Ουσιαστικά όλα μαγειρεμένα είναι, αλλά νοστιμεύει το φαγητό όσο ψήνεται όλο μαζί.

Είναι μπελαλίδικο και χρονοβόρο, ψήστε κάποιον άλλο να πλύνει τα κατσαρόλια και τα πιάτα και εσείς απολαύστε τον κόπο σας!

Καλή όρεξη :Μουσακάς με κιμά από καρύδια

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2014-2015

8 thoughts on “Μουσακάς με κιμά από καρύδια

    1. Καλέ, το “λουκάνικο” είναι ο κιμάς του μουσακά. Αν δεν βάλεις τον κιμά από καρύδια μπορείς να βάλεις μανιτάρια ή φακές, αλλά κάτι πρέπει να βάλεις στο μουσακά μεταξύ μελιτζάνας και μπεσαμέλ, σωστά;;

  1. Το έχω κάνει πολλές φορές και είναι τέλειο.Καλεσμένοι μας που γνωρίζουν ότι είμαστε vegan δε μπορούσαν να καταλάβουν τι έχει μέσα η σάλτσα, η γεύση είναι σχεδόν ίδια μη πω και καλύτερη.Επίσης τη μπεσαμέλ την έκανα χωρίς φυτικό γάλα μόνο με αλεύρι νερό διατροφική μαγιά και μπαχαρικά!

  2. Ευχαριστώ ευχαριστώ ευχαριστώ!!
    Είχα τέτοια λαχτάρα για μουσακά και με καλυψατε πλήρως.
    Υπέροχος! Μπράβο σας παιδιά.

Drop us a line