Πατάτες γεμιστές vegan

Πατάτες γεμιστές vegan

Μα τι σκεφτόμουν να γράψω αυτή τη συνταγή αφότου βγάλω τον φρονιμίτη μου;; Τώρα κοιτάω τη φωτογραφία και ζηλεύω, τρώγοντας τα πάντα περασμένα από το μπλέντερ σε μορφή φρουτόκρεμας. Για εσάς που μπορείτε ακόμα να μασήσετε, φτιάξαμε πατάτες γεμιστές vegan, πατάτες baby  που είναι τόσο χαριτωμένες γεμιστές με κρέμα από πουρέ πατάτας. Και το κάνεις μια μπουκιά! Ή το βάζεις στο μπλέντερ 😉

Πατάτες γεμιστές vegan

Εμένα μου αρέσει η προσοχή στην λεπτομέρεια, για αυτό πρώτα βουτάω τις πατατούλες σε μίγμα ελαιόλαδου και μπαχαρικών για να πάρει τέλεια γεύση το εξωτερικό της πατάτας, τις ψήνω και μετά τις γεμίζω με κρέμα από πουρέ πατάτας. Είναι λίγο μπελαλίδικο αλλά εντυπωσιάζει και ικανοποιεί, ειδικά σε μπουφέδες, πάρτυ και γιορτινά τραπέζια. Νηστίσιμη συνταγή χωρίς γλουτένη που δεν υπάρχει περίπτωση να μην τσιμπίσετε όπως τις ετοιμάζετε. Ζήτημα να τα καταφέρουν οι μισές πατάτες στο τέλος!

  • περίπου 10 πατάτες baby(ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρές σε μέγεθος πατάτες)
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο αποξηραμένο

για τη γέμιση (εγώ χρησιμοποιήσα σιρόπι σφενδάμου και σχοινόπρασο αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις γεύσεις που αγαπάτε, αρκεί ο πουρές να είναι κρεμώδης)

  • 1 μεσαίου μεγέθους πατάτα
  • 1/2 κουτάλι της σούπας μουστάρδα
  • 1/2 κουτάλι της σούπας σιρόπι σφενδάμου (maple syrup)
  • 1/2 κουτάλι της σούπας αποξηραμένο σχοινόπρασο

 

Πλύντε πολύ καλά τις πατάτες baby και αφήστε τις μέσα σε ένα μπολ με νερό για τουλάχιστον μισή ώρα.Κατόπιν με ένα μαχαίρι κόψτε ό,τι σας φαίνεται περίεργο πάνω στην πατάτα.Κόψτε τις στη μέση, κατά μήκος για ευκολία ή κατά πλάτος όπως έκανα εγώ για ομορφιά!

Σε μια πλαστική σακουλίτσα τροφίμων αδειάστε τις πατάτες baby, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το σκόρδο και το δεντρολίβανο και ανακατέψτε πολύ καλά. Χρησιμοποιώ πλαστική σακουλίτσα για να γλιτώσω έστω και λίγο πλύσιμο λαδωμένων πιάτων!

Στη σχάρα του φούρνου βάλτε αντικολλητικό χαρτί.Στο αντικολλητικό χαρτί στρώστε τις πατάτες baby χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους, και βάλτε τις πατάτες στου φούρνο για 20-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν, σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180° βαθμούς.

Εντωμεταξύ βάλτε την πιο μεγάλη πατάτα που προορίζεται για τη γέμιση να βράσει σε μια κατσαρόλα με νερό, κομμένη σε κομμάτια για να μαλακώσει πιο γρήγορα. Ή μπορείτε να την έχετε τυλίξει σε αλουμινόχαρτο και να την έχετε ψήσει από πιο νωρίς στου φούρνο. Θέλετε πάντως μια μαλακή πατάτα.

Βάλτε την σάρκα της μαλακής πατάτας σε ένα μπολ και λιώστε μαζί με λίγο ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το σιρόπι σφενδάμου και το σχοινόπρασο ή με τα μυρωδικά της επιλογής σας. Φροντίστε να παραμείνει ζεστή η κρέμα από πουρέ πατάτα μέχρι να είναι έτοιμες η πατάτες baby.

Βγάλτε τις πατάτες baby από το φούρνο, περιμένετε λίγα λεπτά να κρυώσουν ελαφρώς και με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρέστε αρκετή από την σάρκα της πατάτας baby, ώστε εκεί να βάλετε την κρέμα από πουρέ,χρησιμοποιώντας κορνέ ζαχαροπλαστικής ή απλώς ένα κουτάλι.   Αν κόψατε τις πατάτες κατά πλάτος όπως εγώ, κόψτε τους και λίγο το πίσω μέρα ώστε να σταθεροποιηθούν πάνω στην πιατέλα.

Σερβίρετε αμέσως και απολαύστε τις και για μένα που τις λιμπίζομαι!

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2014

Drop us a line