Φωτογραφία Φαγητού Part 1

Food photography Pt1

Όσο περισσότερο ασχολούμαι με τη φωτογραφία τόσο συνειδητοποιώ πόσο περίπλοκο …σπορ είναι. Και εξίσου μαγευτικό. Μου γεννήθηκε λοιπόν η απορία πώς άλλοι food bloggers διαχειρίζονται τη φωτογραφία φαγητού, που είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του food blogging. Αυτό εδώ είναι το πρώτο μέρος μιας συλλογής μίνι συνεντεύξεων από vegan friendly food bloggers, όπου απαντάνε σε ερωτήσεις για το πώς καταφέρνουν να φωτογραφίζουν τα φαγητά που φτιάχνουν και να τα κάνουν να φαίνονται υπέροχα! Είμαστε όλοι μας ερασιτέχνες, με μεγάλη αγάπη για αυτό που κάνουμε και φυσικά ακόμα μαθαίνουμε, ελπίζω το υλικό αυτό να βοηθήσει κάποιους που μπορεί να θέλουν να ξεκινήσουν το δικό τους blog, ή όσους απλώς θέλουν να φωτογραφίζουν το φαγητό τους για να το μοιράζονται με τους φίλους τους στο facebook!

Καροτοσαλάτα με μήλο και ρόκα
Καροτοσαλάτα με μήλο και ρόκα

Η Ευαγγελία πριν 6 χρόνια έφτιαξε το blog Νόστιμες και Υγιεινές συνταγές.  Στόχος της είναι να αλλάξει, ή έστω να βελτιώσει όπως λέει, τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων, προτρέποντας τους να δοκιμάσουν και να εντάξουν τις συνταγές της στην καθημερινότητά τους. Θεωρεί κουτό να επιλέγουμε να εφοδιάζουμε το σώμα μας με σκουπίδια, ενώ έχουμε τη δυνατότητα να τρώμε νόστιμα φαγητά που ταυτόχρονα να είναι και υγιεινά, και πράγματι αυτό κάνει με τις συνταγές της! Έβγαζε φωτογραφίες με μια παλιά φωτογραφική μηχανή, την οποία παράτησε για το Iphone της το οποίο σύντομα θα παρατήσει για τη νέα της φωτογραφική μηχανή. Παρότι η φωτογράφηση είναι χρονοβόρα διαδικασία, προσπαθεί να έχει ένα πλάνο στο μυαλό της ώς προς τι πιάτα, σουπλά και τυχόν concept θα χρησιμοποιήσει για να έχει κάνει την προεργασία πριν στήσει τα προς φωτογράφηση πιάτα.

(1) Από την μέχρι τώρα εμπειρία σου, ποιά είναι τα πιο βασικά στοιχεία που πρέπει να προσέξει κανείς στην φωτογραφία φαγητού;   Καλώς ή κακώς, πέρα από τον τίτλο, θεωρώ ότι η φωτογραφία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ώστε να προσελκύσει άτομα. Για μένα, είναι σημαντικό να φαίνεται το φαγητό καθαρά. Να ξεχωρίζουν τα υλικά και να είναι ορατή η υφή. Επίσης, όταν περιγράφουμε κάτι πιο πολύπλοκο στην εκτέλεση της συνταγής καλό είναι να υπάρχει και η αντίστοιχη φωτογραφία.

(2) Ποιό έχει υπάρξει το πιο δύσκολο για σένα κομμάτι στην φωτογραφία φαγητού; Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζω είναι να προλάβω τον ήλιο. Ο φετινός χειμώνας ήταν τόσο βαρύς και απρόβλεπτος το οποίο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δουλεύω και γυρίζω το απόγευμα στο σπίτι, συντελούν στο να δυσκολεύομαι πολύ να έχω φωτεινές φωτογραφίες. Αν ξεπεράσω αυτό το πρακτικό εμπόδιο, το να έχω διαφορετικές φωτογραφίες, να μην επαναλαμβάνομαι είναι κάτι που με απασχολεί. Για να το ξεπεράσω αυτό έχω αγοράσει διάφορα μεμονωμένα πιάτα και σουπλά

(3) Μοιράσου μαζί μας ένα τρικ ή μια λεπτομέρεια που βοηθάει πάρα πολύ στο να βγεί καλή η φωτογραφία φαγητού και…δεν σου πάει το μυαλό! Τελευταία έχω παρατηρήσει ότι μου αρέσουν πολύ οι φωτογραφίες όταν υπάρχουν πολλά και διαφορετικά πράγματα στην επιφάνεια. Εκτός δηλαδή από το κύριο πιάτο να φαίνονται μαχαιροπίρουνα, ποτήρια άλλα πιάτα και μπολ.

 

Μους Σοκολάτα με αβοκάντο, κρέμα καρύδας και πετιμέζι
Μους Σοκολάτα με αβοκάντο, κρέμα καρύδας και πετιμέζι
(4) Τι συναισθήματα ή σκέψεις σου προκαλεί η διαδικασία αυτή; Με κάνει να αισθάνομαι ανεπαρκής. Ξέρω ότι οι φωτογραφίες μου δεν είναι το πιο δυνατό μου σημείο αλλά είναι πολύ περιορισμένος ο χρόνος μου. Μαμά, εργαζόμενη, σύζυγος, άνθρωπος που δε δέχεται βοήθεια και θέλει να τα κάνει όλα μόνη της. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι μοιραία μπαίνουν προτεραιότητες και το blogging προσπαθώ να το κρατάω χαμηλά. Ίσως βέβαια να το κάνω και υποσυνείδητα λόγω της χαμηλής αποδοχής που έχει. Να φανταστείς ότι ούτε οι φίλοι μου, οι πραγματικοί, δεν έχουν κάνει like στη σελίδα μου στο facebook. Για να επανέλθω όμως, κάποιες φωτογραφίες που θεωρώ πετυχημένες με έκαναν να φουσκώσω από περηφάνια και χαρά.
 
(5)Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που τώρα ξεκινάει να φωτογραφίζει φαγητό  ή/και τι θα ευχόσουν να ήξερες από την αρχή; Οι περισσότεροι Bloggers του εξωτερικού χρησιμοποιούν χαρτόνια, κομμάτια mdf, τα οποία ντύνουν, βάφουν ώστε να έχουν ένα όμορφο, ιδιαίτερο background ή /και επιφάνεια. Νομίζω ότι είναι εργαλεία που όλοι οι food bloggers θα πρέπει να έχουμε.  Επίσης, το φλας απαγορεύεται, προτιμάμε το φυσικό φως και φωτογραφίζουμε κοντά σε ένα φωτεινό παράθυρο. Τέλος, οι φωτογραφίες από διαφορετικές γωνίες δίνουν ένα όμορφο αποτέλεσμα.
—————————————————————————————————–
Σοκολατένια κρέμα με φράουλες κ σπόρους chia
Σοκολατένια κρέμα με φράουλες κ σπόρους chia
 Οι Veggie Sisters, κατά κόσμον Ελένη και Δήμητρα, έφτιαξαν τη σελίδα τους τον Ιανουάριο του 2014 ως μια χορτοφαγική μετεξέλιξη του παλιού τους blog “Τι θα φάμε σήμερα”, όταν και η Δήμητρα έγινε χορτοφάγος, μιας και η Ελένη είναι χορτοφάγος εδώ και 15 χρόνια. Όντας δύο άτομα η δουλειά μοιράζεται και όλα είναι πιο εύκολα, υπάρχει καταμερισμός εργασιών και αυτό βοηθά την κατάσταση. Το πιο όμορφο είναι ότι δεν μένουν καν στην ίδια πόλη, και όμως καταφέρνουν να έχουν ένα πανέμορφο blog με πολύ μεγάλη επιτυχία, αφού όπως λένε στην εποχή του Διαδικτύου οι αποστάσεις δεν αποτελούν πρόβλημα! Για το μέλλον του blog τους θέλουν να συνεχίσουν να δημιουργούν νόστιμα πιάτα που να αποδεικνύουν ότι το υγιεινό μπορεί να είναι και πολύ εύγευστο, και να δείξουν ότι τελικά η χορτοφαγία είναι μια υπέροχη διατροφική επιλογή για τον άνθρωπο. Φωτογραφίζουν με μια Nikon DSLR 3100.

(1) Από την μέχρι τώρα εμπειρία σου, ποιά είναι τα πιο βασικά στοιχεία που πρέπει να προσέξει κανείς στην φωτογραφία φαγητού; Καλή μηχανή, καλό φυσικό φως, καλά props (πιάτα, πετσέτες, μαχαιροπήρουνα, κτλ), φροντισμένο foodstyling.

(2) Ποιό έχει υπάρξει το πιο δύσκολο για σένα κομμάτι στην φωτογραφία φαγητού; Ο φωτισμός. Ακόμα το ψάχνω!

(3) Μοιράσου μαζί μας ένα τρικ ή μια λεπτομέρεια που βοηθάει πάρα πολύ στο να βγεί καλή η φωτογραφία φαγητού και…δεν σου πάει το μυαλό! Το στήσιμο του πιάτου πρέπει να φωνάζει “φάε με”! Τα πλάνα πρέπει να επικεντρώνονται στο φαγητό κ να είναι γεμάτα! Να μας ανοίγει δηλ. την όρεξη η φωτογραφία!

Κεφτεδάκια με κινόα κ πορτσίνι
Κεφτεδάκια με κινόα κ πορτσίνι
(4) Τι συναισθήματα ή σκέψεις σου προκαλεί η διαδικασία αυτή; Μεγάλη χαρά, ανυπομονησία κ ενθουσιασμό! Κάθε φωτογράφιση είναι μια δημιουργία!
 
(5)Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που τώρα ξεκινάει να φωτογραφίζει φαγητό  ή/και τι θα ευχόσουν να ήξερες από την αρχή; Θα του έλεγα να απολαύσει το ταξίδι της φωτογραφίας φαγητού κ να παρατηρεί το έργο καταξιωμένων food blogger. Όσο περισσότερη επαφή έχει με όμορφες εικόνες, τόσο περισσότερο εξασκείται το μάτι του και βελτιώνεται ο ίδιος.
——————————————————————————————————–
Σμούθι με φράουλες και μύρτιλλα
Σμούθι με φράουλες και μύρτιλλα
 Η Βίκυ είναι η δημιουργός του πρώτου ελληνικού blog με βίγκαν συνταγές, του Βίγκαν συνταγές!  Όπως μας έγραψε, “Το blog το δημιούργησα το 2006 λίγο μετά την ίδρυση του veganforum.gr. Όταν το σκέφτηκα, έβαζα στην αναζήτηση του google τη λέξη βίγκαν στα ελληνικά και μου έβγαζε μόνο ένα αποτέλεσμα. Το ξεκίνησα λοιπόν για να προσφέρω την ευκαιρία και στους Έλληνες να έρθουν σε επαφή με τη βίγκαν κουζίνα που τους ήταν παντελώς άγνωστη, και για να δουν με τα μάτια τους πως δεν τρώμε μόνο μαρούλια! Δειλά στην αρχή και με αρκετά διαλείμματα, έχω καταφέρει να συσσωρεύσω αρκετές συνταγές και ευελπιστώ να συνεχίσω, όσο μου επιτρέπει το μεγάλωμα του μικρού μου βίγκαν. Χαίρομαι πάρα πολύ που πλέον στο ελληνικό διαδίκτυο υπάρχει τέτοια πληθώρα αξιόλογων βίγκαν μπλογκ και πιστεύω πως αυτό έχει βοηθήσει πάρα πολύ στη διάδοση του χορτοφαγικού τρόπου ζωής. Όταν βλέπει ο κόσμος ότι η βίγκαν κουζίνα είναι νόστιμη και προσιτή, μπορεί να κάνει το βήμα προς τη χορτοφαγία με μεγαλύτερη σιγουριά και ευκολία, να βγάλει τα ζώα από το μενού και να το γεμίσει υγεία και θετική ενέργεια.” Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, έχει δημιουργήσει και το blog  vegfamily.gr  που είναι αφιερωμένο στο μεγάλωμα μικρών βίγκαν! Φωτογραφίζει με μια Sony Nex 3C. 

(1) Από την μέχρι τώρα εμπειρία σου, ποιά είναι τα πιο βασικά στοιχεία που πρέπει να προσέξει κανείς στην φωτογραφία φαγητού; Αν και είμαι εντελώς ερασιτέχνης στη φωτογραφία, πιστεύω μεγάλη σημασία έχει το στήσιμο/παρουσίαση του πιάτου και ο φωτισμός. Αν αυτά τα δύο στοιχεία πάσχουν, τότε η εικόνα χάνει κατά πολύ την αξία της.

(2) Ποιό έχει υπάρξει το πιο δύσκολο για σένα κομμάτι στην φωτογραφία φαγητού; Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα είναι η προσπάθεια να παρουσιάσω “μη-φωτογενείς” συνταγές με τρόπο ελκυστικό στους επισκέπτες του μπλογκ μου. Έχω ένα θεματάκι με τις σούπες κάθε φορά. χαχα!

(3) Μοιράσου μαζί μας ένα τρικ ή μια λεπτομέρεια που βοηθάει πάρα πολύ στο να βγεί καλή η φωτογραφία φαγητού και…δεν σου πάει το μυαλό! Το παν είναι θέμα γωνίας λήψης. Άλλα πιάτα φαίνονται θαυμάσια από ψηλά, και άλλα είναι πολύ πιο ενδιαφέροντα υπό γωνία.

Xούμους από φασόλια και πιπεριά φλωρίνης (low fat)
Xούμους από φασόλια και πιπεριά φλωρίνης (low fat)
(4) Τι συναισθήματα ή σκέψεις σου προκαλεί η διαδικασία αυτή; Συνήθως χαίρομαι με τη διαδικασία γιατί ανυπομονώ να μοιραστώ με τους επισκέπτες μου τις φωτογραφίες!
 
(5)Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που τώρα ξεκινάει να φωτογραφίζει φαγητό  ή/και τι θα ευχόσουν να ήξερες από την αρχή;
Η συμβουλή που θα έδινα είναι να διαλέγει όμορφα πιάτα και τραπεζομάντηλα, με έντονα χρώματα. Αυτό που θα ήθελα να ήξερα από την αρχή, είναι πως οι φωτογραφίες μου θα έπρεπε να έχουν υδατογράφημα πριν δημοσιευθούν γιατί αλλιώς θα κυκλοφορούν τα πιάτα μου παντού χωρίς καμία αναφορά στην αρχική πηγή.
—————————————————————————————————————–
Νούντλς Κολοκυθιού με Σως Φυστικοβούτυρου
Νούντλς Κολοκυθιού με Σως Φυστικοβούτυρου
Η Λίλη ξεκίνησε το blog της Vegan και Νόστιμο το Δεκέμβριο του 2014, για να μοιράζεται τις αγαπημένες της συνταγές με τον υπόλοιπο κόσμο πέραν την οικογένειας και των φίλων της. Στόχος της είναι να τονίσει ότι το vegan φαγητό είναι νόστιμο και όχι άνοστο και βαρετό όπως πολλοί πιστεύουν. Από την εμπειρία του food blogging απολαμβάνει πιο πολύ όταν ο κόσμος δοκιμάζει τις συνταγές της και της στέλνει συγχαρητήρια και γεμάτα ενθουσιασμό μηνύματα. Θέλει, όπως λέει, η τόσο θερμή και μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου για το blog της να συνεχίσει και στο μέλλον και να είναι πηγή έμπνευσης νέων συνταγών για εκείνη και άλλους, βάζοντας έτσι το μικρό της λιθαράκι στην προώθηση της vegan κουζίνας και διατροφής. Βγάζει φωτογραφίες με το κινητό της που διαθέτει καταπληκτική κάμερα και ανάλυση σύμφωνα με την ίδια.

(1) Από την μέχρι τώρα εμπειρία σου, ποιά είναι τα πιο βασικά στοιχεία που πρέπει να προσέξει κανείς στην φωτογραφία φαγητού; Τον φωτισμό που είναι εξαιρετικά σημαντικός, το φαγητό να είναι φρέσκο και οι λήψεις να είναι από διάφορες οπτικές γωνίες μακρινές και κοντινές, το στήσιμο στο πιάτο να είναι ωραίο και να φαίνονται όλα τα υλικά, το περιβάλλον/σκηνικό της φωτογράφισης.

(2) Ποιό έχει υπάρξει το πιο δύσκολο για σένα κομμάτι στην φωτογραφία φαγητού; Όσο νόστιμο και να είναι το φαγητό αν στην φωτογραφία δεν είναι ωραίο, θελκτικό και λαχταριστό δεν θα τραβήξει το ενδιαφέρον. Ο αναγνώστης δεν μπορεί να μυρίσει ούτε να γευτεί το φαγητό και ο στόχος της φωτογραφίας είναι να μεταφέρει το συναίσθημα που θα τον ωθήσει να δοκιμάσει την συνταγή κι αυτό για εμένα είναι το δυσκολότερο κομμάτι.

(3) Μοιράσου μαζί μας ένα τρικ ή μια λεπτομέρεια που βοηθάει πάρα πολύ στο να βγεί καλή η φωτογραφία φαγητού και…δεν σου πάει το μυαλό! Το φως της ημέρας με συννεφιά (καθώς τα σύννεφα λειτουργούν σαν φίλτρο) ή σε μέρος που δεν χτυπάει απευθείας ο ήλιος είναι το καλύτερο φως για να βγάζουμε καθαρές και φωτεινές φωτογραφίες αν δεν έχουμε κατάλληλο εξοπλισμό. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε φλας καθώς αλλοιώνει το αποτέλεσμα.

Σπιτική Vegan Nutella
Σπιτική Vegan Nutella
(4) Τι συναισθήματα ή σκέψεις σου προκαλεί η διαδικασία αυτή; Πάντα χαρά και δημιουργικότητα. Όταν πρωτοξεκίνησα δυσκολευόμουν αρκετά αλλά με τον καιρό βρήκα λύσεις να διευκολύνω την διαδικασία και με συνεχή μάθηση και βελτίωση το απολαμβάνω όλο και περισσότερο.
 
(5)Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που τώρα ξεκινάει να φωτογραφίζει φαγητό  ή/και τι θα ευχόσουν να ήξερες από την αρχή; Να πάρει ιδέες από άλλες φωτογραφίες φαγητών για έμπνευση, να αφήσει την φαντασία του ελεύθερη και να μην φοβάται να πειραματιστεί και να δώσει την δική του πινελιά και στυλ. Δεν χρειάζεται να κατέχει πανάκριβη μηχανή. Μπορεί να βγάλει αξιοπρεπείς και όμορφες φωτογραφίες ακόμη και με κινητό αρκεί να προσέχει τον φωτισμό του, το στήσιμο του φαγητού και να κάνει πολλές λήψεις για να διαλέξει μετά την καλύτερη. Ένα πρόγραμμα επεξεργασίας είναι πάντα απαραίτητο για να μπορεί να βελτιώνει το τελικό αποτέλεσμα των φωτογραφιών του. Μια δεύτερη γνώμη πάντα βοηθάει να βελτιωθούμε και με την συνεχή εξάσκηση θα επιτύχει το αποτέλεσμα που επιθυμεί.
——————————————————————————————————
Cheesecake από κάσιους και φρούτα του δάσους
Cheesecake από κάσιους και φρούτα του δάσους
 Η Πηνελόπη αποφάσισε μια μέρα πριν από ούτε ένα χρόνο να φτιάξει το Χαρούπι, ένα blog για μαμάδες και μπαμπάδες που ψάχνονται στο θέμα της παιδικής διατροφής, μιας και η ίδια είναι μητέρα μια τρίχρονης με αλλεργία στα γαλακτοκομικά. Σκοπός του blog της είναι να μοιράζεται όσα μαθαίνει για διάφορα τρόφιμα και τη διατροφή, θέλει να εμπνέει όσους το διαβάζουν. Σε κάποιες φωτογραφίες της βλέπουμε τα αξιολάτρευτα χεράκια της κορούλας της την οποία συμπεριλαμβάνει στο μαγείρεμα! Η διαδικασία του blogging της έχει μέχρι τώρα φανεί εξαιρετικά δημιουργική, ενδιαφέρουσα αλλά και απαιτητική, ειδικά σε συνδυασμό με τη μητρότητα γιατί θέλει χρόνο και ο χρόνος είναι αυτό που της λείπει. Όμως τα καταφέρνει, με υπομονή, επιμονή, πολύ δουλειά, σκεφτόμενη τα κείμενα της όταν κάνει δουλειές και ξεκλέβει χρόνο μέσα στη μέρα για να γράψει. Φωτογραφίζει με μια panasonic lumix.

(1) Από την μέχρι τώρα εμπειρία σου, ποιά είναι τα πιο βασικά στοιχεία που πρέπει να προσέξει κανείς στην φωτογραφία φαγητού;  Θεωρώ ότι ο σωστός φωτισμός είναι πολύ σημαντικός! προσπαθώ πάντα να φωτογραφίζω με φυσικό φως, είτε το πρωί είτε νωρίς το απόγευμα.

(2) Ποιό έχει υπάρξει το πιο δύσκολο για σένα κομμάτι στην φωτογραφία φαγητού;  Το να φωτογραφίσεις μια σούπα και να την κάνεις να φαίνεται λαχταριστή! δεν το έχω καταφέρει ακόμα δυστυχώς!

(3) Μοιράσου μαζί μας ένα τρικ ή μια λεπτομέρεια που βοηθάει πάρα πολύ στο να βγεί καλή η φωτογραφία φαγητού και…δεν σου πάει το μυαλό! Να βάζουμε το φαγητό που θελουμε να φωτογραφίσουμε σε μικρά πιάτα, βαζάκια, ποτήρια!

Ταμπουλέ της γιαγιάς
Ταμπουλέ της γιαγιάς
(4) Τι συναισθήματα ή σκέψεις σου προκαλεί η διαδικασία αυτή; Επειδή σχεδόν πάντα φωτογραφίζω κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος με τη μικρή και αυτό που φτιάχνουμε το τρώμε αμέσως μετά, δεν έχω πολύ χρόνο για τη φωτογράφιση. όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα και έχω αγωνία για το αν θα πετύχω τη λήψη! όμως είναι ταυτόχρονα μια πολύ δημιουργική διαδικασία που με γεμίζει χαρά όταν πετυχαίνω το αποτέλεσμα που θέλω!
 
(5)Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που τώρα ξεκινάει να φωτογραφίζει φαγητό  ή/και τι θα ευχόσουν να ήξερες από την αρχή; Να δοκιμάζει διάφορες γωνίες και λήψεις και να βρει το μέρος στο σπίτι του με τον καλύτερο φυσικό φωτισμό!

 

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2015

2 thoughts on “Φωτογραφία Φαγητού Part 1

  1. Συγχαρητηρια για την πρωτοβουλία. Εξαιρετικά χρήσιμη η σημερινή ανάρτηση. Πολυ ωραία κ προσεγμένη δουλεια. Ευχαριστω πολυ που συμπεριέλαβες και το δικό μου blog.

  2. Πολύ όμορφη ιδέα, χίλια μπράβο και στους δυο σας αλλά και στους bloggers που έδωσαν τις συμβουλές τους. Θα περιμένω με ανυπομονησία και το part II 😉

Drop us a line