Ωμοφαγικά Κράκερ Λιναρόσπορου

Ωμοφαγικά Κράκερ Λιναρόσπορου

Ημέρα πέμπτη της 30 ήμερης Ωμοφαγίας μας, και έχω να πω ότι η Ωμοφαγία σου δίνει τόση ενέργεια που αν είσαι αγχώδης τύπος με πολλές υποχρεώσεις(βλέπε εγώ με τη σχολή για παράδειγμα), νιώθεις ότι θέλεις να δουλεύεις όλη την ώρα και δεν θες να σταματήσεις! Όταν θεωρήσω ότι είναι ώρα να πάω να κοιμηθώ κάνω αναπνοές της γιόγκα ώστε να ηρεμήσω! Να πω τη μαύρη μου αλήθεια είμαι εργασιομανής οπότε δεν με χαλάει αυτό το αβαντάζ, όμως πρέπει να προσέχει κανείς να μην εξαντλεί τον εαυτό του, ένα μάθημα που όλοι μαθαίνουμε μεγαλώνοντας, να εκτιμούμε σωστά τις δυνάμεις και τις αντοχές μας. Επίσης χαίρομαι που το πλύσιμο των πιάτων, τα έξοδα και οι εργατοώρες μας στην κουζίνα έχουν μειωθεί στο μισό και βάλε. Ωραίο πράμα να μην έχεις να κάνεις άπειρη λάντζα!  Φτιάξαμε ωμοφαγικά κράκερ λιναρόσπορου, συνταγή του μεσιέ Τζέικ που είναι εμμ (καλο)μαθημένος να έχει αφυγραντήρα και να μπορεί να φτιάχνει κρακεράκια, βάσεις πίτσας και γλυκών και ιστορίες. Χαίρω πολύ, άμα έχεις κρακεράκια να βουτάς στα ντιπ τελείωσε το θέμα, θα είναι σαν σα είσαι σε ένα ατέλειωτο πάρτυ! Τη Δεή που θα μας χτυπήσει καμπάνα άμα καίμε τον φούρνο στους 35°βαθμούς για 7 ώρες την σκέφτηκες ντάρλινγκ; Δυστυχώς είναι ωραία τα άτιμα αλλά μόνο για όσους έχουν αφυγραντήρα ή μεγάλο καημό.Σημαντικό να αναφέρουμε ότι σε συμβατικό φούρνο ψήνονται μόνο στον αέρα, όχι σε αντιστάσεις!(Αν έχει δηλαδή ο φούρνος ανεμιστηράκι μέσα).

Ωμοφαγικά Κράκερ ΛιναρόσπορουΩμοφαγικά Κράκερ Λιναρόσπορου Σημείωση πρώτη: τι είναι λιναρόσπορος. Ο λιναρόσπορος είναι προιόν του φυτού Λινάρι, το οποίο καλλιεργείται για τις κλωστικές του ίνες. Από αυτό φτιάχνονται τα λινά νήματα και υφάσματα! Όμως ο λιναρόσπορος έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης, καταπολεμά τον διαβήτη, τον καρκίνο, τις φλεγμονές, την δυσκοιλιότητα, απαλύνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, βοηθά τις καρδιακές παθήσεις και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.(πηγή υγεία.gr) Αλλά ακόμα και αν κάποιος απλώς κοιτάξει τις διατροφικές πληροφορίες του λιναρόσπορου θα δεί ότι 100 γραμμάρια λιναρόσπορου καλύπτουν το 26% της Η.Σ.Π(Ημερήσια Συνιστώμενη Ποσότητα) ασβεστίου, το 44% της Η.Σ.Π  σιδήρου, το 143% της Η.Σ.Π βιταμίνης Β1 και περιέχουν56γραμμάρια Ω3 λιπαρά οξέα, 28 γραμμάρια διαιτητικές ίνες και 20 γραμμάρια πρωτείνη(πηγή wikipedia). Φοβερό; 🙂

Σημείωση δεύτερη: Στην τροφή που μαγειρεύεται σε θερμοκρασία άνω των 48°βαθμών Κελσίου καταστρέφεται το 50% των θρεπτικών συστατικών της, και για αυτό τρώμε μεγάλες ποσότητες για να λάβουμε την ίδια ποσότητα θρεπτικών συστατικών με μικρότερες ποσότητες ωμής τροφής.(πηγή omofagia.gr). Και για αυτό βάλαμε τα κρακεράκια στο φούρνο στους 35° βαθμούς Κελσίου.

 

Θα χρειαστείτε για περίπου 25 κράκερ:   Χρόνος ψησίματος:7-9 ώρες

  • 1 κούπα λιναρόσπορο(ολόκληρο)
  • 3 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορο κοπανισμένο(σε σκόνη)
  • 1/2 κούπα νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ταμάρι(σόγια σως)
  • 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι
  • 1/8 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

Οδηγίες:

  1. Σε ένα μπολ ανακατέψτε καλά τη μια κούπα λιναρόσπορο με τις τρεις κουταλιές της σούπας λιναρόσπορο κοπανισμένο. Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε  τα υπόλοιπα υλικά(νερό, ταμάρι, ταχίνι, σκόρδο, πάπρικα).  Ρίξτε το υγρό μίγμα μέσα στο μίγμα των λιναρόσπορων, ανακατέψτε και αφήστε το να σταθεί για 15 λεπτά.
  2. Εντωμεταξύ στρώστε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί ή και καλύτερα κατευθείαν στη σχάρα του φούρνου.  Όταν περάσουν τα 15 λεπτά, αδειάστε πάνω στο αντικολλητικό χαρτί το μίγμα. Απλώστε το σε ένα μεγάλο ορθογώνιο να είναι αρκετά λεπτό και ομοιόμορφο, με ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα σιλικόνης(μαρίζ που λέει και ο Παρλιάρος). Με ένα μαχαίρι χαράξτε τα τετράγωνα κρακεράκια ώστε να μπορείτε να σπάσετε όταν ψηθούν.
  3. Βάλτε τα κράκερ στον αφυγραντή ή στον φούρνο με αέρα, για 7-9 ώρες(!) μέχρι να είναι κρατσανιστά σαν κρακεράκια-έχετε πίστη, γίνονται.

Η γεύση του λιναρόσπορου είναι ιδιαίτερη, και εμένα η πρώτη μπουκιά δεν μου άρεσε. Αλλά την επόμενη μέρα που το δοκίμασα με το french onion ντιπ μας, μου άρεσε πολύ!

Αν δοκιμάσετε αυτή ή οποιαδήποτε άλλη συνταγή μας, αφήστε μας ένα σχόλιο(μπορείτε και μέσα από το λογαριασμό σας στο Facebook) και αξιολογήστε κάθε συνταγή βάζοντάς της όσα αστεράκια θέλετε(πάνω αριστερά σε κάθε συνταγή) με το απλό πάτημα ενός κουμπιού! Αν σας αρέσει κάτι από όσα κάνουμε αφήστε και άλλους αναγνώστες να το δούνε! Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!Πάρτε κρακεράκι

Ωμοφαγικά Κράκερ Λιναρόσπορου

 

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2014

2 thoughts on “Ωμοφαγικά Κράκερ Λιναρόσπορου

  1. Καλησπέρα σας,

    έφτιαξα αυτά τα κράκερ με μια μικρη παραλλαγή. Δεν έχω αφυγραντή και το έβαλα στο φούρνο στους 50. Πόση ώρα χρειάζεται? Όντως 7-9 ώρες?

    1. Καλησπέρα, το σχόλιο αυτό μου διέφυγε. Αν θες να είναι ωμοφαγικά ναι, ώστε να είναι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

Drop us a line