Καραμελωμένο κινέζικο κοτόπουλο από τόφου με πορτοκάλι

Καραμελωμένο κινέζικο κοτόπουλο από τόφου με πορτοκάλι

Vegan και χωρίς γλουτένη κινέζικο κοτόπουλο από τόφου με πορτοκάλι, ασιατικές γεύσεις για όσους προσέχουν αλλά τους λείπουν τα ωραία! Είμαι μεγάλη φαν της κινέζικης κουζίνας, το ίδιο και ο Τζέικ. Και έφτιαξε καραμελωμένο κοτόπουλο από τόφου με πορτοκάλι, μια γεύση που σου θυμίζει Κυριακές σε εκείνο το ωραίο κινέζικο εστιατόριο, που είχε ως και λίμνη με χρυσόψαρα μέσα και γεφυρούλα για να την περάσεις!

Καραμελωμένο κινέζικο κοτόπουλο από τόφου με πορτοκάλι

Υλικά για τη μαρινάδα:

  • 1 1/2 κούπα νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ταμάρι (σόγια σως vegan και χωρίς γλουτένη)
  • 1 κούπα ακατέργαστη καστανή ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι

Σε ένα μεσαίο κατσαρόλι βάλτε το νερό, το χυμό πορτοκαλιού, το χυμό λεμονιού, το ξύδι και το ταμάρι. Ανακατέψτε τα με έναν αυγοδάρτη και βάλτε το κατσαρόλι σε μέτρια φωτιά. Μετά από λίγα λεπτά, μόλις αυτά ζεσταθούν, προσθέστε και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε καλά και δυναμώστε το φωτιά ώστε να πάρει βράση το μίγμα. Ανακατέψτε κάθε τόσο με τον γδάρτη, και μόλις πάρει αρχίζει να βράζει το μίγμα αποσύρετε από τη φωτιά.

Στο ενδιαμέσο προετοιμάστε:

  • 200 γραμμάρια τόφου κομμένο σε μπουκίτσες

Βάλτε το τόφου σε ένα μικρό γυάλινο μπολ και ρίξτε μέσα αρκετή μαρινάδα ώστε να καλυφθούν οι μπουκίτσες τόφου. Κρατήστε όση μαρινάδα περισσέψει για να την κάνετε σάλτσα για το φαγητό. Μόλις κρυώσει η μαρινάδα, καλύψτε το μπολ με μεμβράνη και το κατσαρόλι με το καπάκι του και βάλτε τα και τα δυο στο ψυγείο. Αφήστε το τόφου να μαριναριστεί για τουλάχιστον 2 ώρες, όσο περισσότερο το αφήσετε τόσο πιο πολύ θα απορροφήσει τις γεύσεις-αφήστε το όλο το βράδυ για να γευτείτε ό,τι γευτήκαμε κι εμείς.

Την επόμενη μέρα τηγανίστε το τόφου. Θα χρειαστείτε:

  • 1/2  κούπα αλεύρι ρυζιού
  • 1/2 κούπα αλεύρι καλαμποκιού(πολέντα)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • λίγο μαύρο πιπέρι

Σε ένα μπολ ανακατέψτε αυτά τα υλικά. Πάρτε κάθε κομματάκι τόφου και περάστε το από το στεγνό μίγμα αλεύρων μέχρι να καλυφθεί τελείως. Όταν αλευρώσετε όλες τις μπουκίτσες τόφου, βάλτε σε ένα μικρό, στενό κατσαρολάκι 3 δάχτυλα ηλιέλαιο (περίπου μισό λίτρο, ώστε να μπορούν να τηγανιστούν μέσα τα κομματάκια τόφου). Βάλτε το κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να ζεσταθεί για μερικά λεπτά. Με ένα πιρούνι τοποθετήστε προσεκτικά τα κομματάκια τόφου μέσα στο λάδι όταν αυτό ζεσταθεί αρκετά. Δοκιμαστικά βάλτε ένα κομματάκι τόφου μέσα στο λάδι και όταν αυτό αρχίζει και τσιτσιρίζει εντόνως, τότε είναι έτοιμο το λάδι. Τηγανίστε τα για περίπου 1 λεπτό ή και λιγότερο, μόλις πάρουν χρώμα είναι έτοιμα! Βγάλτε τα με προσοχή με μια σπάτουλα και ακουμπήστε τα σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.

Την μαρινάδα που περίσσεψε προσθέστε την στο κατσαρόλι με την υπόλοιπη μαρινάδα. Βάλτε το κατσαρόλι σε μέτρια φωτιά και όταν ζεσταθεί η μαρινάδα, ρίξτε μέσα 3 κουταλάκια του γλυκού κορν φλάουρ (το οποίο είναι άμυλο καλαμποκιού, όχι αλεύρι!!). Ανακατέψτε με τον αυγοδάρτη μέχρι να πήξει η σάλτσα και να διαλυθεί τελείως το κορν φλάουρ ( είναι της υπομονής η διαδικασία, μπορεί να πάρει και 10 λεπτά αλλά θα πήξει, το υπόσχεται το κορν φλάουρ) .

Όταν είναι έτοιμη και πηχτή η σάλτσα βάλτε τα τηγανισμένα κοτοπουλάκια από τόφου μέσα και αφήστε τα για 5 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Έτοιμο!

Σερβίρετε με το αγαπημένο σας ρύζι, λαχανικά στον ατμό και σουσάμι!

Καλή όρεξη 🙂

One thought on “Καραμελωμένο κινέζικο κοτόπουλο από τόφου με πορτοκάλι

  1. “Οτι έχει υπάρξει μια φορά δεν γίνεται να πάψει να υπάρχει” – Κινέζικη παροιμία

Drop us a line