Μπισκότα με σοκολάτα και νιφάδες φαγόπυρου

Μπισκότα με σοκολάτα και νιφάδες φαγόπυρου

Δεν ξέρω αν το παθαίνετε κι εσείς, αλλά εγώ ανά καιρούς παθαίνω εμμονές με συγκεκριμένα τραγούδια, ταινίες, εκφράσεις και φαγώσιμα, και τα υπέρ-χρησιμοποιώ. Το φαγώσιμο αυτής της εποχής είναι οι νιφάδες φαγόπυρου, που τις τρώω για πρωινό, βραδινό, γλυκό και ό,τι άλλο προκύψει. Αναρωτιόμασταν με τον Τζέικ τι άλλες αντικαταστάσεις μπορούμε να κάνουμε με τις νιφάδες φαγόπυρου αντί για βρώμη, και καταλήξαμε σε αυτά, τα καταπληκτικά μπισκότα με σοκολάτα και νιφάδες φαγόπυρου, που είναι τα καλύτερα μπισκότα που έχω φάει τελευταία! Με λιγότερο αλεύρι, λάδι καρύδας αντί για φυτική μαργαρίνη και σταγόνες σοκολάτας. Σας τα προτείνω ανεπυφύλακτα, τα φτιάχνουμε τώρα που γράφω για να τα πάω κέρασμα στην εκδήλωση των Free and Real στην Αθήνα, ίσως σας δω εκεί! Όποιος πάει πάντως θα δοκιμάσει τα μπισκότα, εκτός και αν έχουν ήδη φαγωθεί (ή μου σπάσουν στο κτελ).

Μπισκότα με σοκολάτα και νιφάδες φαγόπυρου

Υλικά για 12 μπισκότα:

  • 1 κούπα (160 γραμμάρια) αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • 1 κούπα νιφάδες φαγόπυρου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking soda
  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού xanthan gum ή guar gum
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα 
  • 1/8 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (εμείς βάλαμε Ιμαλαίων)
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού βανίλια σε σκόνη
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο
  • 4 κουταλιές της σούπας (1/4 κούπας) νερό
  • 1/2 κούπα(100 γραμμάρια σε στερεή μορφή/120 ml σε υγρή) λάδι καρύδας
  • 3/4 κούπας (180 γραμμάρια) ακατέργαστη βιολογική ζάχαρη
  • 1/4 κούπα (50 γραμμάρια) σταγόνες σοκολάτας

Μπισκότα με σοκολάτα και νιφάδες φαγόπυρου

Οδηγίες:

  1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175° C, εμείς ψήσαμε στον αέρα.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ φτιάξτε το στεγνό μίγμα, δηλαδή με έναν αυγοδάρτη ανακατέψτε το αλεύρι, τις νιφάδες φαγόπυρου, την baking soda, την baking powder, το xanthan ή το guar gum, την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο ,το αλάτι και την βανίλια.
  3. Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε τον αλεσμένο λιναρόσπορο με το νερό και αφήστε το να γίνει σαν ζελέ για 5-10 λεπτά. Αυτό είναι το βίγκαν αυγό, που λειτουργεί συνεκτικά στη ζύμη του μπισκότου.
  4. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ φτιάξτε το υγρό μίγμα, δηλαδή ανακατέψτε το μίγμα νερού-λιναρόσπορου, το λάδι καρύδας και την ακατέργαστη ζάχαρη και χτυπήστε καλά με το μίξερ χειρός, μέχρι το μίγμα να ομογενοποιηθεί.
  5. Τώρα προσθέστε στο μπολ με το υγρό μίγμα προσθέστε το στεγνό μίγμα, χτυπώντας με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα δύο μίγματα και να ανακατευτούν καλά.
  6. Όταν το μίγμα γίνει σαν ζύμη μπισκότου σταματήστε να το χτυπάτε και προσθέστε τις σταγόνες σοκολάτας. Ζυμώστε ελαφρώς με τα χέρια σας μέχρι οι σταγόνες σοκολάτας να βρίσκονται σε όλη τη ζύμη δίκαια.
  7. Πλάστε τα μπισκότα σας και τοποθετήστε τα σε αντικολλητικό χαρτί. Προσοχή, θα γίνουν λίγο μεγαλύτερα στο ψήσιμο, για αυτό αφήστε χώρο μεταξύ τους για να μην τα κόβετε με το μαχαίρι!
  8. Ψήστε τα μπισκότα στον αέρα στους 175° για 7 λεπτά. Αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα σηκώσετε!! Στις αντιστάσεις θέλουν ψήσιμο για περισσότερα λεπτά. (Σε αυτή μας τη συνταγή τα μπισκοτάκια στον αέρα ψήθηκαν σε 7 λεπτά και στις αντιστάσεις σε 15 λεπτά.)
  9. Εξαφανίστε τα!
Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2015

3 thoughts on “Μπισκότα με σοκολάτα και νιφάδες φαγόπυρου

  1. Καλησπέρα !! Φαίνονται πολύ νόστιμα !! Μου αρέσει και το κουτί στη φωτογραφία 🙂

  2. Ας ειναι καλα η κυρια Δεσποινα που μας το εκανε δωρο.Χρειαζεται βεβαια και το νοστιμο περιεχομενο για να αναδειχθει!

Drop us a line