Σπιτική Κέτσαπ Χωρίς Γλουτένη

Σπιτική Κέτσαπ Χωρίς Γλουτένη

Όταν αποφεύγεις κάποια συγκεκριμένα συστατικά, αρχίζεις να κοιτάς όλες τις ετικέτες όλων των προιόντων. Και απογοητεύεσαι. Γιατί, για παράδειγμα, υπάρχει λακτόζη και γλουτένη στην κέτσαπ; Αποφασίσαμε να φτιάξουμε τη δική μας κέτσαπ, χωρίς λακτόζη, χωρίς αλεύρι και χωρίς όλη τη ζάχαρη που γευόμαστε στις αγοραστές κέτσαπ. Και ξέρεις κάτι; Δούλεψε! Φτιάξαμε σπιτική κέτσαπ χωρίς γλουτένη, την έχουμε στο ψυγείο και μας αρέσει πολύ.

Σπιτική Κέτσαπ Χωρίς Γλουτένη

Υλικά για 2 1/2 κούπες (500 ml) κετσαπ:

  • 1500 ml χυμό ντομάτας (μπορείτε να αγοράσετε χυμό ντομάτας ή να φτιάξετε μόνοι σας, εμείς βάζουμε 8-10 ντομάτες στο μίξερ, ή πιο πολλές, μέχρι να πάρουμε 1500 ml χυμό ντομάτας)
  • 1/4 κούπα (60 ml) μηλόξυδο
  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού σκόνη μουστάρδας
  • Ελάχιστο γαρύφαλλο σε σκόνη ( αυτό κάνει τη διαφορά!)
  • Ελάχιστη κανέλλα σε σκόνη
  • 1 κουταλιά της σούπας βιολογική ακατέργαστη ζάχαρη

Οδηγίες:

  1. Αν χρησιμοποιήσετε ντομάτες, προσθέστε πρώτα αυτές στο μίξερ και χτυπήστε τις μέχρι να πάρετε 1500 ml, συνήθως πάνω στον κάδο του μίξερ έχει σημάδια μέτρησης σε ml και κούπες.
  2. Κατόπιν προσθέστε και τα υπόλοιπα υλικά στον κάδο του μίξερ και χτυπήστε καλά μέχρι να γίνει ομοιογενές το μίγμα.
  3. Αδειάστε το μίγμα σε μια μέτρια προς μεγάλη κατσαρόλα, και βάλτε τη σε μέτρια φωτιά, χωρίς καπάκι, ώστε να δέσει η σάλτσα.
  4. Μόλις το υγρό μίγμα αρχίσει να σιγοβράζει, αρχίστε να το ανακατεύετε κάθε λίγα λεπτά, με μεγάλη κουτάλα για να μην καείτε, η ντομάτα καίει! Όταν δεν το ανακατεύετε, είναι καλή ιδέα να καλύψετε την κατσαρόλα με αυτό το προστατευτικό σκληρό διχτάκι για να μην πετάγεται η σάλτσα παντού. Ειλικρινά δεν μπορώ να βρώ πώς το λένε, το ψάχνω απελπισμένα στο google, “screen for frying pans” αλλά πώς λέγεται στα ελληνικά;;
  5. Συνεχίστε να σιγοβράζετε και να ανακατεύετε συχνά, μέχρι η κέτσαπ να δέσει και να σφίξει όσο επιθυμείτε, για περίπου 40-45 λεπτά. Προσοχή να μην καεί και κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας, καλό ανακάτεμα.
  6. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, και αφήστε το σκεύος και τη σάλτσα να κρυώσουν εντελώς. Έπειτα αδειάστε την κέτσαπ σε σκεύος που μπορεί να καλυφθεί, εμείς απλώς την βάζουμε σε ένα μπολ το οποίο καλύπτουμε με μεμβράνη, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βάζο. Κρατήστε την στο ψυγείο!

Διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 2.5 με 3 εβδομάδες. Δεν είναι δύσκολη διαδικασία, ούτε πολύ χρονοβόρα, εμείς αγοράζουμε πολλά κιλά ντομάτες στη λαική και φτιάχνουμε συχνά κέτσαπ. Θα χαρούμε να ακούσουμε τα σχόλιά σας αν τη δοκιμάσετε!

Σπιτική Κέτσαπ Χωρίς Γλουτένη

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2014

4 thoughts on “Σπιτική Κέτσαπ Χωρίς Γλουτένη

      1. Καλή ήταν, δεν έβαλα γαρύφαλλο όμως γιατί δεν μου αρέσει και πολύ. Λέτε να έριξα το επίπεδο της συνταγής; Να το ξανά κάνω με γαρύφαλλο; Λέτε εεε; Εεε εντάξει τότε αφού επιμένετε θα την ξανά κάνω.

Drop us a line